Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde (OKÜ) atık lityum iyon pillerden elde edilen ham maddeler, yeni batarya üretiminde değerlendiriliyor.

Öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencileri, ömrünü tamamlamış pilleri laboratuvar ortamında inceleyerek, anot, katot ve seperatör gibi önemli materyalleri ayrıştırıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Dünyamız için çok önemli bir tehdit var. Küresel ısınma tehdidi. Buna ilişkin dünyada birçok ülke kendine özel önlemler geliştiriyor, çalışmalar yapıyor. Biz de bu anlamda OKÜ olarak enerjinin kullanımı, atıkların ortadan kaldırılması ve buna ilişkin AR-GE faaliyetleri noktasında da çalışma yürütüyoruz. Üniversitemiz öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencileri, ömrünü tamamlamış pilleri laboratuvar ortamında inceleyerek, anot, katot ve seperatör gibi önemli materyalleri ayrıştırıyor. Revize ettikleri pilleri yeniden kullanılabilir hale getiren ekibimiz, ömrünü tamamlayan ürünlerden çıkardıkları ham maddeleri de üretimde değerlendiriyor.” dedi.

OKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Farsak, dünyada lityum iyon pillere ihtiyacın gün geçtikçe artığını söyledi.

Pil üretiminde ham madde temininin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Murat Farsak, "Dünyada 2030 yılına kadar yaklaşık 7 bin gigavatsaat batarya üretimi hesaplanıyor. Bunun yapılabilmesi için milyonlarca ton mineral çıkartmamız gerekiyor. Bu da küresel ısınmaya etki eden sebepleri beraberinde getiriyor." dedi.

Doç. Dr. Murat Farsak, yaptıkları çalışmaların geri dönüşüme katkı sunduğunu belirterek şöyle devam etti: "Seçilen bataryalardan tekrar kullanılamayacak olanları elektrotlarına kadar parçalayarak ham maddelerini alıyoruz ve yeni formlara dönüştürüyoruz. Bu maddeleri tekrar pil üretiminde kullanıyoruz. Biten bataryaları çöpe atamayız çünkü bunların hepsi değerli materyaller barındırıyor. Pillerin geri dönüşümle kullanıma sunulmaları yönünde sürekli çalışmalar geliştiriliyor. Bizim hedefimiz de yüksek geri dönüşüm etkinlikli batarya dönüşümleri yapmak."

Pillerin iç hücrelerini ve malzemelerini geliştirme hedeflerinin olduğunu dile getiren Doç. Dr. Murat Farsak, "Şuan anot ve katot üretimini yapabiliyoruz ancak seperatörü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Seperatörü de yapabildiğimiz takdirde Türkiye'nin temin edebileceği yerli bir kaynak oluşturabileceğiz. Bu kapsamda üniversitemiz ve sanayi iş birliği kapsamında bunu yapabilmek için Adana'da bir firmayla anlaştık. İnşallah tamamı yerli ve üretilebilir bir batarya sistemini yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Doç. Dr. Murat Farsak, yerli lityum iyon pil üretim projelerini TÜBİTAK'a sunduklarını ifade ederek, "Çalışmalarımızın sonucunda tamamen yerli lityum iyon piller ürete OKÜ