Osmaniye’de 2023-2024 Adli Yılı, Valilik binası girişindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı.
Cumhuriyet Başsavcılığı ve Osmaniye Barosu tarafından çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Programda konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy, yeni adli yılının hayırlı olması temennisinde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde kayıpları olduğunu hatırlatan Arısoy, şunları kaydetti:
“Deprem felaketinde hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza, iki avukat meslektaşımıza ve yazı işleri müdürümüze, sizlerin huzurunda bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Deprem sebebiyle oluşan yaralarımızı halen sarmaya devam ediyoruz. Adliye binamızda deprem sebebiyle birtakım hasarlar oluşmuştur. Malumunuz ilçe adliyemiz kullanılamaz hale gelmişti. Kısa sürede merkez adliyemizi tamirini tamamladık ve Düziçi, baş caddelerimize de birer müstakil bina kazandırdık bunların yanında deprem felaketi sebebiyle adli ve idari davalarda yaşanacak yoğunluğu öngören Adalet Bakanlığımız ve Hakimler Savcılar Kurulumuzun takdir ve prensipleriyle ilimizde idare mahkemesi başkanlığı, dördüncü ayrıca ceza mahkemesi başta olmak üzere çok sayıda yeni hukuk ve ceza mahkemeleri kurulmuş, çok sayıda yeni hakim ve cumhuriyet savcısı meslektaşımız atanmıştır. Yeni atanan meslektaşlarıma başarılar diliyorum. Tabii ki mevcut adliyemizin fiziki yetersizliği hepimizin malumu. Son üç aydır çok yoğun bir çalışmayla yeni mahkemelerimizde hizmet alanı oluşturma çabası içerisindeydik. Özellikle adli hizmetler için valiliğimizin desteğiyle tarafımıza tahsis edilen Fakıuşağındaki binamızın İdare Mahkemesi Başkanı tarafından kullanılması için tadilat ve dönüştürme çalışmalarının yüzde 95 tamamlandı. Hatta idari mahkemesi başkanımız, idari yargı hakimlerimiz bugün aramızdalar. Kendilerine bir kez daha sizlerin huzurunda hayırlı uğurlu olsun diyorum. Yeni görev Yeni görevlerinde başarılar diliyorum. İlimizde idare mahkemesi hizmetinin verilmesinin halkımızın adalete erişimi anlamında çok büyük önem arz ettiğini düşünüyorum. Adliyemizde kurulan yeni mahkemelerimiz için de yine valilik kompleksi içerisinde tahsil edilen Koridor sayesinde yeni alanlar oluşturma imkanımız oldu. Zorlu bir tadilat inşaat süreci sonunda çok şükür tüm mahkemelerimizin çalışmalarına hazır hale getirildi. Bu süreçteki destekleri ve yardımlar için sayın valimizle sizlerin huzurunda şükranlarımı sunuyorum. Yine idari işler personelimize de çabaları üstün çalışmaları için sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum”
Arısoy, artık daha da acil şekilde yeni adliye binasına ihtiyaç duyulduğunu, yeni adliye binasının ihale ve proje işlemlerinin de hızlandığını en kısa sürede sürecin somutlaşacağını anlattı.
Acıları ve zorlukları, birlik ve beraberlik içerisinde geride bıraktıklarını aktaran Arısoy, şöyle devam etti:
“Artık çalışma ve adaleti tesis etme zamanıdır. Bir devlet ve toplum düzeninde insan için iyi olan ne varsa ancak adaletle sağlanabilir. Deprem felaketinde edindiğimiz tecrübelerle, yeni çalışma yöntemlerini geliştirmek ve uygulamak, vatandaşlarımızın adalete, beklentilerine cevap vermemizi sağlayacaktır Geciken adalet, adalet değildir. Hukuk devleti gereklerine uygun, etkin ve kaliteli bir yargı hizmetiyle herkesin hukuki güvenlik, barış ve huzur içinde yaşaması nihai amacımızdır. Bu yolda var gücümüzle fedakarca, yılmadan çalışacağımıza kimsenin şüphesi olmasın. Bu duygu ve düşüncelerle Osmaniye'mizin kıymetli yargı mensuplarına cennet vatanımıza fedakarca hizmet etmenin ve toplumun yüksek adalet beklentilerine cevap vermenin haklı gururunu yaşayacağımız bir adli yıl diliyorum”
Daha sonra konuşan Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ferhat Karakuş, göreve yeni başlayanlara başarı diledi.
Programın devamında konuşan Baro Başkanı Avukat Mehmet Karakoç da yaptığı açıklamada, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.
Depremde meslektaşları Mehmet Kaan Gürbüz, Kubilay Han Kanbur, aile mahkemesi müdürümüz Murat Yalnız’ında hayatını kaybettiğini hatırlatan Karakoç, şu ifadelere yer verdi:
“Biz avukatlar olarak yargının her ne kadar üçüncü ayağı olduğumuzu düşünsek de b1993 yılında başlayan CMK düzenlemesi, yani zorunlu müdafaa düzenlemesi ardından ara buluculuk uzlaşmacılık adli yardımla devam eden düzenlemeler mesleğimizin alanını daraltmıştır. Bunun karşısında da hukuk fakültelerinin ve kontenjanların sürekli artması meslektaş sayımızı arttırmıştır. Maalesef şu anda savunma mesleği can çekişmektedir. Avukatlarımızın yüzde sekseni yoksulluk sınırının altında kazanmaktadırlar. Dolayısıyla yani burada tabii ki yerel anlamda bu sorunları çözmenin yeri, zamanı olmadığını biliyorum ama bir an evvel yargının yani kurucu unsurları olan avukatların sorunlarına eğilmesi gerekmektedir. Zira biz biliyoruz ki avukatsız adalet, adaletsiz devletin yaşama şansı yoktur. Dolayısıyla biz bu gemide hep beraberiz. Avukatların zarar görmesi adaletin de zarar görmesi anlamına gelecektir.”
Karakoç, pek çok sorunla karşılaştıklarını vurgulayarak, “Yerel anlamda Sayın Valim sizden bir ricamız olacak. Tapu Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğü iki müdürlüğü efendim. Tapu müdürünün büyük gayretlerine rağmen vekaletle gittiğimiz dairelerde avukatımıza güçlü çıkarılmaktadır. Mahkemeden ya da savcıdan yazı getirir gibi bir keyfi uygulama içinde bulunmaktadır. Biz geçen yıl bunu resmi kurum olarak kurumlara yazdık. Ya diğer kurumlarda özellikle çevre şehircilik olsun, sağlık müdürlüğü olsun hiçbir sorun yaşamamakla birlikte bu iki kurumda sorun yaşamaktayız. Kıymetli başsavcım sizden de bir talebimiz olacak. Burada huzurunuzda. Halen ifade için kolluğa gittiğimiz zaman dosya inceleme ya da müvekkille görüşme konusunda Savcılığın beni araması gerekiyor. Savcıların talimat getireyim gibi güçlüklerle karşılaşıyoruz. Bu konudaki sizin ben çabalarınızı bizzat yakından biliyorum. Ancak bu konu artık genel bir konferans veyahut da bir toplantı mı olur bilmiyorum. Bu konuda sizden yardım bekliyorum” diye konuştu. Haber Merkezi